ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας "Η ιστορία της πόλης μας" προσκαλέσαμε το διακεκριμμένο σερραίο συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη για να δώσει συνέντευξη στη δημοσιογραφική ομάδα των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας. Την συνέντευξη παρακολούθησαν με θερμό ενδιαφέρον όλοι οι μαθητές των παραπάνω τάξεων.



Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης γεννήθηκε στην Πεντάπολη το 1944, αλλά μεγάλωσε και έζησε στην πόλη των Σερρών.
Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. και από τα δεκάξι του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Εξέδωσε τρεις εφημερίδες και δεκατέσσερα βιβλία.
Από το 1975 μέχρι το 2009 εκδίδει το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό "Γιατί". Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Μακεδονίας-Θράκης. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Έχει εκδώσει τα ιστορικά βιβλία “Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν (2002, Καστανιώτης), Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι (2005, Καστανιώτης) και "Δακρυσμένη Μικρασία 1919 – 1922 (2007, Μεταίχμιο). Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τη Δακρυσμένη Μικρασία”.

Νοέμβριος 2010
Συνέντευξη του Συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη

Τζανακάρης Βασίλης:
Καταρχήν θέλω να σας πω μερικά πράγματα για μένα. Μέχρι τώρα έχω εκδώσει 20 βιβλία. Το τελευταίο μου βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από 15 ημέρες και έχει τίτλο ¨Εις θάνατον¨. Εκτός από τα βιβλία που έχω γράψει για την πόλη των Σερρών, έχω εκδώσει για 34 συνεχή χρόνια το μηνιαίο, σερραϊκό περιοδικό ¨Γιατί¨. Στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μας, που δεν υπάρχουν ούτε στα βιβλία μου. Επειδή, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη.

            Κε Τζανακάρη, καλημέρα σας.

1.      Τι δουλειά κάνετε;

κ. Τζανακάρης:
Ασκώ αποκλειστικά το επάγγελμα του συγγραφέα.

2.      Γιατί σας αρέσει να γράφετε βιβλία;

κ. Τζανακάρης:
Γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος θα χαθεί αν δεν καταγραφεί μέσα στα βιβλία. Θέλω, έτσι, να διασώσω τις μνήμες του κόσμου. Ακόμα και των απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας, ώστε να χρησιμοποιήσω τις μνήμες τους ως ψηφίδες της γενικότερης ιστορίας της Ελλάδας.

3.      Πόσα και τι είδους βιβλία έχετε γράψει;

κ. Τζανακάρης:
Έχω γράψει ποιήματα, διηγήματα, περιοδικά, λευκώματα και ιστορικά βιβλία.

4.      Ένα από τα βιβλία σας είναι η «Εικονογραφημένη Ιστορία των Σερρών». Ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

κ. Τζανακάρης:
Το κίνητρο, που με παρακίνησε να γράψω αυτό το βιβλίο, ήταν η αγάπη μου για την πόλη μας. Όσο καλύτερα τη γνωρίζω μέσα από την ιστορία της τόσο περισσότερο την ¨ερωτεύομαι¨.

5.      Από πού πήρατε πληροφορίες;

κ. Τζανακάρης:
Από μαρτυρίες ανθρώπων, από παλιές εφημερίδες, από παλιά βιβλία, από έγγραφα, ακόμα και από μια πέτρα που θα σηκώσεις.

6.      Πόσο χρόνο κράτησε η συγγραφή του βιβλίου;

κ. Τζανακάρης:
Περίπου είκοσι χρόνια και για τα τρία βιβλία.

7.      Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

κ. Τζανακάρης:
Συνάντησα πολλές δυσκολίες στην ανεύρεση του οπτικού υλικού. Όμως πιστεύω ότι γεννήθηκα για αυτή τη δουλειά, αφού από πολύ μικρός είχα συλλογές περιοδικών. Έχω πάθος με το διάβασμα. Τώρα διαβάζω δέκα βιβλία μαζί, ενώ γράφω το καινούριο μου βιβλίο, που θα βγει του χρόνου. Το διάβασμα και το γράψιμο είναι για μένα, ότι είναι το φαγητό για τους άλλους ανθρώπους.

8.      Κατά τη διάρκεια της συγγραφής χρειαστήκατε βοήθεια από άλλους;

κ. Τζανακάρης:
Χρειάστηκα βοήθεια από ανθρώπους που είχαν μελετήσει το θέμα πριν από μένα ή ταυτόχρονα με μένα ή είχαν πρόσβαση σε καλύτερες πηγές από μένα, αφού εγώ ζω στην περιφέρεια, στην πόλη μας και όχι στην Αθήνα, όπου θα μπορούσα, με ευκολία,  να διασταυρώνω τις πληροφορίες που βρίσκω και από άλλες πηγές. Γι’ αυτό ζήτησα αρκετές φορές τη βοήθεια των παιδιών μου, τα οποία ζουν στην Αθήνα, για να βρουν πληροφορίες στην εθνική μας βιβλιοθήκη ή στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Αυτό χρειάστηκε κυρίως για τα ιστορικά μου βιβλία και όχι για τα μυθιστορήματα.

9.      Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην ιστορία της πόλης μας;

κ. Τζανακάρης:
Η διαχρονικότητά της. Η πόλη μας μετράει ιστορία 2500 χρόνων. Είναι από τις πιο αρχαίες πόλεις. Ονομαζόταν Σίρις η Παιονική, αφού πήρε το όνομά της από τον αστερισμό Σίριο. Σήμερα την Λέμε (οι) Σέρρες, αν και η παραδοσιακή της ονομασία είναι (τας) Σέρρας.

10.  Τι νιώθατε όταν γράφατε το βιβλίο;

κ. Τζανακάρης:
ΑΑΑ! Μέθεξη. ¨Μεθύσι¨ όχι από ποτό, αλλά από χαρά, από ευτυχία, από ικανοποίηση. Έτσι μπαίνω μέσα, ζω στην εποχή την οποία περιγράφω. Γι’ αυτό όποιος διαβάζει τα βιβλία μου ¨ζει¨ τα δρώμενα, τα γεγονότα. Ένας συγγραφέας πρέπει να μπορεί να ¨ζει¨ στην εποχή που περιγράφει.


11.  Ποια ήταν η ανταπόκριση των Σερραίων στο βιβλίο σας;

κ. Τζανακάρης:
Σε αρκετά βιβλία μου η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη. Το βιβλίο μου ¨Δακρυσμένη Μικρασία¨ έχει πάρει το ¨Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας¨ το 2008 και έχει γίνει ¨μπεστ σέλερ¨, έχει μάλιστα ξεπεράσει τα 10.000 βιβλία σε πωλήσεις.

12.  Βγάλατε κέρδος από την έκδοση του βιβλίου;

κ. Τζανακάρης:
Δεν είμαι πλούσιος σε χρήματα, αλλά μόνο σε βιβλία και βιβλιοθήκες. Ζω πάντως με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μου. Αυτό μου φτάνει.

13.  Γράφετε καινούριο βιβλίο; Πείτε μας μερικά λόγια γι’ αυτό.

κ. Τζανακάρης:
Ναι! Πρόκειται για την ιστορία του τελευταίου Τούρκου Σουλτάνου, Αβδούλ Χαμίντ, που φυλακίστηκε από τους Νεότουρκους, το 1909 στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε με τρένο. Μάλιστα καθώς περνούσε από την πόλη μας την καταράστηκε, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι στρατιώτες που τον συνόδευαν ανήκαν στη φρουρά των Σερρών. Έτσι, όταν μετά από τρία χρόνια η πόλη κάηκε από τους Βούλγαρους, πολλοί απέδωσαν το κακό στην κατάρα του Αβδούλ Χαμίντ. Ο τίτλος του βιβλίου είναι ¨Κόκκινος Σουλτάνος¨.
Τελειώνοντας, μια και γίνατε η αγαπημένη μου τάξη, σας υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά που θα με καλέσετε, θα σας φέρω το πιο παλιό βιβλίο και την πιο παλιά εφημερίδα που κυκλοφόρησαν στα Σέρρας.

Ευχαριστούμε πολύ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ
          
Ολοκληρώνοντας την εργασία μας με τίτλﴨΣιρραίων Πόλις¨ πήραμε συνέντευξη απ’ τον Δήμαρχο Σερραίων κ. Αγγελίδη Πέτρο και του καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης μας.





Μάιος 2012
           
            κ. Δήμαρχε

1.      Τί δουλειά κάνατε πριν εκλεγείτε Δήμαρχος Σερρών;
κ. Αγγελίδης:
Το επάγγελμά μου είναι κτηνίατρος και εργαζόμουν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Σερρών, στο τμήμα Μικροβιολογίας Τροφίμων, με εξειδίκευση στη μικροβιολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.. Η δουλειά μου ήταν να εξετάζω τρόφιμα που προέρχονται από τα ζώα, όπως είναι το κρέας, το γάλα και τα παράγωγά τους. Εξέταζα αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτή ήταν η δουλειά μου.
2.      Πόσες φορές ήσασταν υποψήφιος Δήμαρχος;
κ. Αγγελίδης:
Υποψήφιος Δήμαρχος ήμουν τρεις φορές.  Για πρώτη φορά ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2002. Δημιουργήσαμε, με πρωτοβουλία Πολιτών, μια ανεξάρτητη πολιτική κίνηση, διότι πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει εξαρτήσεις από Κόμματα. Τότε, το ποσοστό μας ήταν 20,5%, ενώ στις εκλογές του 2006 πήραμε την πρώτη Κυριακή 26% και τη δεύτερη Κυριακή 49,2%. Τέλος, στις εκλογές του 2010 ο σερραϊκός λαός μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε, τη δεύτερη Κυριακή, το πολύ υψηλό ποσοστό του 62%. Το γεγονός, ότι μας εμπιστεύτηκε τις τύχες αυτής της πόλης,  αποτελεί για μας μεγάλη ευθύνη και τιμή. Αυτή είναι η πολιτική μου διαδρομή ως υποψήφιος Δήμαρχος.
3.      Από πότε ασχολείστε με την πολιτική;
κ. Αγγελίδης:
Αμέσως μετά το Στρατό, το 1982, συμμετέχω στην πολιτική ως Δημοτικός Σύμβουλος και έχω διαγράψει ήδη μια πολιτική πορεία 25 χρόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα ασχολούμουν με τα πολιτικά από την εποχή που ήμουν φοιτητής.
4.      Ποιο ήταν το κίνητρο που σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
κ. Αγγελίδης:
Από την εσωτερική παρόρμηση που είχα από τα φοιτητικά μου χρόνια.. Ήθελα να προσφέρω ότι μπορούσα στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα..
5.      Πόσο δύσκολο είναι να δίνετε λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της πόλης μας;
κ. Αγγελίδης:
Ασφαλώς είναι δύσκολο. Όμως, εάν έχεις ένα σχέδιο και ιεραρχείς τα προβλήματα, βάζοντας στόχους που πρέπει να πετύχεις, τότε μπορείς να τα καταφέρεις. Αυτό κάνω και εγώ. Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς στη ζωή σας. Στο Δήμο έχουμε όραμα, σχέδιο και βάζουμε προτεραιότητες σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε για την πόλη μας. Άλλωστε πρέπει να εξασφα-λίσουμε και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.  
6.      Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη των Σερρών;
κ. Αγγελίδης:
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το κυκλοφο-ριακό στο κέντρο της πόλης και οι χώροι στάθμευσης. Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης, για 160 οχήματα, πίσω από το Διοικητήριο. Όμως, το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και εμείς οι πολίτες και να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης όταν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.
7.      Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη μας;
κ. Αγγελίδης:
Το όραμά μου είναι να γίνει ο Δήμος Σερρών ελκυστικός, καθαρός, όμορφος, και λειτουργικός, ώστε να ζουν ευχάριστα οι πολίτες του και να θέλουν να τον επισκεφτούν επισκέπτες από άλλους Δήμους ή και χώρες. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε αυτό το στόχο και να πάμε μπροστά, να αναπτυχθούμε. Σε αυτό στοχεύουν και οι αστικές αναπλάσεις, δηλαδή οι διαπλατύνσεις των δρόμων, που γίνονται τώρα στο κέντρο της πόλης μας. Επίσης, θα κατασκευαστούν και άλλοι πεζόδρομοι (οδός Μεραρχίας μέχρι το Κρόνιο) και όταν ολοκληρωθεί η κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς, θα αποκτήσουμε άλλη μια μεγάλη πλατεία, την πλατεία Εμπορίου. Τα στρατόπεδα, πάλι, που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου και έχουν συνολική έκταση 300 στρεμμάτων, θα  εξυπηρετήσουν τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών και συλλόγων και τις ανάγκες αναψυχής των πολιτών. Θα αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της πόλης. Θέλουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην πόλη μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε.
8.      Μπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδίως η κρίση οικονομικού χρέους της χώρας μας να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση του οράματός σας;
κ. Αγγελίδης:
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσκολεύει πολύ το έργο μας. Τα δύο τελευταία χρόνια εισπράττουμε από το Κράτος τα μισά χρήματα από εκείνα που εισπράτταμε πριν από δύο χρόνια. Δίνουμε ως Δήμος έναν αγώνα επιβίωσης, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας, να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους και να περιποιούμαστε το πράσινο της πόλης μας, ώστε να τη διατηρούμε καθαρή και όμορφη. Τα χρήματα είναι ελάχιστα, αλλά εμείς δεν είμαστε μοιρολάτρες, ούτε απαισιόδοξοι. Θα κάνουμε τον αγώνα μας με τα μέσα που διαθέτουμε και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί η κρίση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς στη ζωή σας και να μην εγκαταλείπετε τον αγώνα σας στην πρώτη δυσκολία που συναντάτε. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας.
9.      Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας, το 1913. Τι εκδηλώσεις σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε στο Δήμο μας, με αφορμή αυτή την επέτειο;
κ. Αγγελίδης:
Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία από το προηγούμενο έτος και ήδη σχηματίστηκε μια οργανωτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και ήδη ολοκληρώνει τη δουλειά της με επιτυχία. Όμως, ακόμα και τώρα μπορεί, όποιος θέλει, να καταθέσει την πρότασή του, για να εξεταστεί από την Επιτροπή και να αποφασίσει για την υλοποίησή της ή όχι. Υπάρχει όμως σοβαρό θέμα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να  χρηματοδοτήσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα ή ένα μέρος του. Θα προσπαθήσουμε, πάντως, να το υλοποιήσουμε ολόκληρο.
10.  Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας μας με θέμα την Ιστορία της πόλης μας και τίτλο ¨Σιρραίων Πόλις¨ καταλήξαμε στη διατύπωση κάποιων προτάσεων και δράσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Μπορούμε να τις καταθέσουμε;
κ. Αγγελίδης:
Βεβαίως και μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Εγώ, μάλιστα, σας ευχαριστώ για την ωραία πρωτοβουλία σας και για την καλή δουλειά που κάνατε και παρουσιάσατε. Συγχαρητήρια.

¨ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΩ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΣ¨

Την Κυριακή 21-4-2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεξαγωγή του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Ξεκλειδώνω την Πύλη του Βαρός» που διοργανώθηκε από την Κ.Ε.ΔΗ. Σερρών σε συνεργασία με το 23ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΣΗΜΕΡΙΝΗ¨


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ

Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας "Ποιότητα του πόσιμου νερού και υγεία" πήραμε συνέντευξη από τη διατροφολόγο κ. Μακαντάση Ελένη και αποκομίσαμε σημαντικές γνώσεις που μας βοήθησαν ουσιαστικά στη συνέχεια της εργασίας μας.
Νοέμβριος 2012 
Κα Ελένη Μακαντάση καλημέρα σας.

1. Τι δουλειά κάνετε;

Είμαι διαιτολόγος-διατροφολόγος και ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα. Βοηθάω όσους ανθρώπους έχουν κάποιο πρόβλημα  υγείας και θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά και πολλούς που θέλουν να κάνουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

2. Τι σπουδές κάνατε;

Σπούδασα διαιτολογία-διατροφολογία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

3. Γιατί σας αρέσει αυτό το επάγγελμα;

Αυτό το επάγγελμα μου αρέσει γιατί είναι μια επιστήμη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και γιατί πολύς κόσμος, πλέον και στην Ελλάδα, προσπαθεί να χάσει τα επιπλέον κιλά, καθώς επίσης σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανεβεί επικίνδυνα η παιδική παχυσαρκία. Μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.

4. Πόσο σημαντικό είναι το πόσιμο νερό για τη διατροφή μας;

Το πόσιμο νερό είναι  πολύ σημαντικό για τη διατροφή. Η ζωή του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό. Το νερό συντελεί στη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα δύο τρίτα του οργανισμού μας αποτελούνται από νερό. Περίπου το 50-60% του σώματος των ανδρών αποτελείται από νερό. Το 60-65% του σώματος των γυναικών αποτελείται και αυτό από νερό. Στα παιδιά έως 8 ετών το νερό βρίσκεται στο σώμα τους σε ποσοστό 70%. Επίσης, το νερό συμβάλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και είναι βασικό συστατικό του αίματος, το οποίο αποτελεί το μεταφορικό μέσο των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του οργανισμού. Συντελεί στην καλή λειτουργία των νεφρών όταν πίνεται με μέτρο, αλλά υπάρχουν και δυσάρεστες επιπτώσεις όταν γίνεται υπερκατανάλωση. Επίσης, συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα δύο τρίτα περίπου του νερού αποβάλλονται με τον ιδρώτα, τα ούρα και τα κόπρανα. Αποβάλλεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γι' αυτό πρέπει να το αναπληρώνουμε πίνοντας την κατάλληλη ποσότητα κάθε μέρα.

5. Ποια είναι η διατροφική αξία του νερού;

Η διατροφική αξία του νερού είναι πολύ μεγάλη, διότι μόνο με τροφή μπορεί να ζήσουμε μέχρι 30 ημέρες, ενώ χωρίς νερό μπορούμε να ζήσουμε πολύ λίγες ημέρες· περίπου 2 με 3. Όπως είπαμε και πριν, επειδή το νερό παίρνει μέρος σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού καλό είναι να πίνουμε νερό στην κατάλληλη ποσότητα, όμως μόνο όσο ζητάει ο οργανισμός μας.

6. Πόσα λίτρα νερού πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα;

Γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να πίνουμε 1,5 λίτρο ημερησίως, δηλαδή 6-8 ποτήρια. Όμως, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να πίνουν την ίδια ποσότητα με κάποιον που έχει αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Αυτός που προπονείται σε κάποιο άθλημα πρέπει να πίνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

7. Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης;

Το εμφιαλωμένο νερό! Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το εμφιαλωμένο νερό, αλλά και για το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να εμφιαλώνεται το νερό. Όμως, έχουν γίνει έρευνες σε νερό από πηγές του Ολύμπου και τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο καλά. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι πάντα ότι καλύτερο σε σχέση με το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Είναι όμως πιστοποιημένο και η ποιότητά του είναι καλή, αν αποθηκεύεται σωστά, μακριά από τη ζέστη και τον ήλιο. Καλύτερα, όμως, να προτιμούμε το νερό της βρύσης παρά το εμφιαλωμένο, επειδή το δεύτερο είναι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και δεν είναι καλό για τη φύση, επειδή, συνήθως, δεν ρίχνουμε όλοι τα πλαστικά μπουκάλια στην ανακύκλωση, πράγμα που είναι λάθος γιατί μολύνεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

8. Πότε το πόσιμο νερό δεν είναι υγιεινό;

Το πόσιμο νερό δεν είναι υγιεινό, όταν έχει κάποιες ουσίες οι οποίες  που το κάνουν να μυρίζει, να έχει κάποια άσχημη γεύση, να είναι θολό ή να έχει κάποιο χρώμα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες χημικές ουσίες που όταν βρίσκονται στο νερό δεν είναι καλό. Τέτοιες είναι ο μόλυβδος, το χρώμιο κ.α. Τότε το νερό δεν είναι υγιεινό και μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

9. Ποιοι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσιμο νερό;

Υπάρχουν μολυσματικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το πόσιμο νερό όπως είναι τα λύματα, τα απόβλητα από κάποιες βιομηχανίες, κάποιοι μικροί οργανισμοί, ιοί, βακτήρια που όταν βρίσκονται μέσα στο νερό το κάνουν ακατάλληλο για να το πιούμε. Μολύνεται, επίσης, και από φυτοφάρμακα που ρίχνουν μερικές φορές στον υδροφόρο ορίζοντα οι αγρότες όταν καλλιεργούν τα χωράφια τους.

10. Τι θα πάθουμε αν πιούμε μολυσμένο νερό;

Πολλές είναι οι επιπτώσεις που επιβαρύνουν την υγεία μας από το μολυσμένο νερό. Οι πιο ακίνδυνες είναι κάποιες διάρροιες, ενώ πιο επικίνδυνες ασθένειες είναι η ηπατίτιδα και ο καρκίνος.

11. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μας βλάψει;

Όπως είπα και πριν το κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε διαφέρει και η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει. Η υπερβολική κατανάλωση νερού, δηλαδή όταν κάποιος δεν διψά και πίνει με το ζόρι, μπορεί να διαταράξει την πνευματική του κατάσταση και την υγεία του. Όταν κάποιος πίνει πολύ νερό, αυτό του φέρνει συχνοουρία, δηλαδή σηκώνεται το βράδυ από τον ύπνο του, οπότε αυτό θα του διαταράξει την πνευματική του κατάσταση και όπως σας είπα και πριν η υπερβολική κατανάλωση νερού έχει επιπτώσεις και στα νεύρα. Από την μία πρέπει να πίνουμε νερό για να καθαρίσουν τα νεφρά μας, αλλά η υπερβολική του κατανάλωση προκαλεί βλάβες στα νεφρά. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό το οποίο προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση νερού είναι η υπονατριαιμία. Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό. Δεν πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό μας γιατί ο άνθρωπος έχει και νάτριο μέσα στο σώμα του, οπότε η υπερβολική κατανάλωση νερού δεν συνιστάται.

12. Μπορούμε να πίνουμε βρασμένο νερό;

Το βρασμένο νερό χρησιμοποιείται στα βρέφη για την παρασκευή του γάλακτος. Βέβαια το μόνο μειονέκτημα του είναι ότι δεν έχει ευχάριστη γεύση επειδή βράζει. Καλό είναι να πίνουμε δροσερό νερό. Έτσι κι αλλιώς το βρασμένο νερό το παίρνουμε από τις σούπες, τα λαδερά ή από όποιο άλλο φαγητό χρησιμοποιούμε νερό.

13. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το πόσιμο νερό είναι μολυσμένο;

Το νερό θα πρέπει να είναι ασφαλές και να μην είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Δεν θα πρέπει να έχει χρώμα, δυσάρεστη οσμή ή γεύση, γιατί όπως ξέρετε το νερό δεν έχει κάποια γεύση, να μην είναι θολό και φυσικά αυτό θα το δούμε από το νερό που θα το βάλουμε στο ποτήρι μας. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μολυσμένο θα πρέπει να ελέγχεται από χημικά εργαστήρια που επεξεργάζονται το νερό και όπως είπαμε δεν πρέπει να περιέχει κάποια μέταλλα ή φώσφορο και μόλυβδο.

14. Είναι σωστό να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν πρέπει να πίνουμε νερό στη διάρκεια του φαγητού. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σωστό γιατί έτσι διασπώνται τα υγρά στο στομάχι, οπότε γίνεται πιο εύκολα η πέψη. Άλλοι νομίζουν ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χωνεύουν γρήγορα το φαγητό και θα πεινάσουν πιο γρήγορα. Αυτό όμως εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και τον κάθε οργανισμό. Το καλύτερο είναι να πίνουμε νερό μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά το φαγητό. Καλό είναι το νερό να πίνεται σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι όλο μαζί.

15. Είναι καλύτερα να πίνουμε χυμούς παρά νερό;

Όταν κάποιος άνθρωπος, όπως είπα και πριν, κάνει κάποιο άθλημα και ασχολείται με κάποια δραστηριότητα, έχει ανάγκη για περισσότερες θερμίδες και έτσι δεν χρειάζεται να πίνει νερό αλλά χυμό. Το νερό συντελεί καλύτερα στη λειτουργία του οργανισμού, όταν όμως κάποιος άνθρωπος έχει αυξημένες ανάγκες, καλό είναι να πίνει χυμό. Αλλά χυμό φυσικό και όχι χυμούς του εμπορίου και αναψυκτικά που περιέχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ζάχαρη. Η ζάχαρη των φρούτων είναι η λεγόμενη φρουκτόζη και δεν βλάπτει τον οργανισμό μας. Ένας χυμός του εμπορίου περιέχει περίπου 80% με 90% ζάχαρη, άρα όταν παίρνετε εσείς έναν χυμό από το σούπερ μάρκετ πίνετε στην ουσία ζάχαρη και το υπόλοιπο είναι νερό. Απλά υπάρχει μία αρωματική ουσία ενός φρούτου. Δηλαδή, όταν παίρνετε χυμό πορτοκάλι, λεμόνι ή ανάμικτο υπάρχει μέσα μια αρωματική ουσία η οποία δίνει τη γεύση και τη μυρωδιά αυτού το φρούτου. Ο καλύτερος χυμός είναι ο φυσικός. Αυτοί είναι οι χυμοί που γράφουν στη συσκευασία τους 100% χυμός ή αυτοί που θα κάνετε στο σπίτι σας με φρέσκα φρούτα.
Ευχαριστούμε πολύ



Την εργασία μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη πατώντας στο σύνδεσμο: