12 Μαΐ 2013



ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΣΧΑ


  Το Σάββατο του Λαζάρου βγαίνουν παιδάκια ντυμένα με φορεσιές και λουλούδια οι λαζαρινες και τραγουδούν για την ανάσταση του Λαζάρου(κάλαντα Λαζάρου).
  Την Μ.Πεμπτη οι νοικοκυρές βγάζουν στα μπαλκόνια ένα κόκκινο πανί που συμβολίζει το αίμα του Χριστού και βάφουν κόκκινα αυγά Το αβγό συμβολίζει την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό. Επίσης κάνουν τα τσουρέκια την ημέρα αυτή .Ακόμη τα παΐδια κοινωνούν στην Εκκλησία την Μ.Πεμπτη.Το βράδυ της Μ.Πεμπτης μετά τα δώδεκα ευαγγέλια που ψάλλοντα στην εκκλησία γυναίκες με λουλούδια στα χέρια πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο.
  Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι η μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το Σταυρό και την Ταφή του Χριστού.
  Την  Μεγάλη Παρασκευή, στη Μονή του Προφήτου Ηλία, στο Άγιο Πνεύμα Σερρών,  αναβιώνει το έθιμο της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγος, συνοδευμένος από ιερείς  οδηγούνται στον ιερό λόφο, όπου θυμίζει απόλυτα τον λόφο του Γολγοθά. Πάνω  στο λόφο, βρίσκεται ο Εσταυρωμένος .Με ευλάβεια κατεβάζουν τον Κύριο από τον Σταυρό. Αφού τον μυρώσουν, τυλίγουν το σώμα του σε άσπρο σεντόνι και τον μεταφέρουν στον Τάφο, που έχει κατασκευαστεί, για τον σκοπό αυτό, λίγα μέτρα πιο κάτω. Έπειτα κλείνουν την είσοδο με μια μαρμάρινη πέτρα και την σφραγίζουν με βουλοκέρι και κορδέλες Την άλλη μέρα, ξημερώνοντας το Μεγάλο Σάββατο, πηγαίνουν να ανοίξουν τον Τάφο και να πάρουν το Σώμα του Χριστού βάζοντας στη θέση του την εικόνα της Αναστάσεως. Ο τάφος θα μείνει ανοιχτός όλη τη χρονιά.
  Την Κυριακή του Πάσχα γίνονται "αυγομαχίες" στην Καστανούσα του δήμου Κερκίνης. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο αυγά κότας.
  Mετα το Πασχα στο χωριό  Πενταπολη Σερρων γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.

 
                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: