11 Μαΐ 2013



Έθιμα του Πάσχα

Τα έθιμα που έχουν σχέση με το Πάσχα στο χωριό Πεπονιά του Ν. Σερρών ξεκινούν με τον ερχομό της άνοιξης στη 1 του Μάρτη. Είναι τα χελιδονίσματα που λένε τα παιδιά στα σπίτια του χωριού.

Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια ντύνονται Λαζαρίνες . Φορούν άσπρα ρούχα και λευκό πέπλο στο κεφάλι. Γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα πασχαλινά κάλαντα. Στα χέρια τους κρατάνε καλαθάκια και οι νοικοκυρές τους τα γεμίζουν με αβγά, που τα βάφουν τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την Κυριακή των Βαΐων μετά την εκκλησία οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό φαγητό : ψάρι στο φούρνο με πράσινα κρεμμυδάκια.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί αφού βάψουμε τα κόκκινα αβγά βγάζουμε ένα κόκκινο πανί συμβολικά στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού. Κατόπιν φτιάχνουμε τα πατροπαράδοτα τσουρέκια με ένα κόκκινο αβγό στη μέση. Το απόγευμα ,αγόρια και κορίτσια, με πανέρια στα χέρια γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας λουλούδια από τους κήπους για τον στολισμό του επιτάφιου. Το βράδυ της Μ. Πέμπτης μετά το στολισμό του επι-ταφίου ξενυχτάμε στην εκκλησία ακούγοντας τα μοιρολόγια των γυναικών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι πηγαίνουμε στην εκκλησία και περνάμε τρεις φορές κάτω από τον επιτάφιο.

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά και τρώμε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.

Την Κυριακή του Πάσχα μαζεύεται όλη η οικογένεια, σουβλί- ζουμε το αρνί ή το κατσίκι, φτιάχνουμε κοκορέτσι και τρώμε και πίνουμε διασκεδάζοντας ως αργά το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: