25 Απρ 2013

Το κίτρινο λεωφορείο για την πατρίδα


Ο Χρήστος Μπουλώτης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου <<Το κίτρινο λεωφορείο για την πατρίδα>>.  Ο Χρήστος Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μυρίνα της Λήμνου. Είναι αρχαιολόγος αλλά παράλληλα από το 1987 ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει 60 βιβλία. Τα βιβλία του έχουν τιμηθεί με ελληνικά και ευρωπαϊκά βραβεία.

Ο κύριος Στέφανος είχε περάσει τα εξήντα και ήταν συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου. Δικό του αυτοκίνητο δεν είχε ποτέ αλλά τώρα που ήταν στη σύνταξη του είχε λείψει το τιμόνι. Έτσι αγόρασε ένα παλιό λεωφορείο, σαράβαλο, αλλά το έφτιαξε με μεράκι μόνος του και το έβαψε κίτρινο, το αγαπημένο του χρώμα. Αυτό της μαργαρίτας που είχε μόνιμα στο πέτο του.
Το πρώτο ταξίδι που έκανε με το κίτρινο λεωφορείο θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Ξεκίνησε από τη Σμύρνη, την πατρίδα των παππούδων του. Όταν έβαλε τις σκέψεις του σε σειρά κατάλαβε πως το κίτρινο λεωφορείο δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο, αφού ενώ ταξίδευες, από τα παράθυρα του έβλεπες τόπους που λαχταρούσες. Διάβασε, μάλιστα, σε κάποιο βιβλίο πως αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με παιδιά και συνταξιούχους. Τρία τέτοια λεωφορεία υπάρχουν στον κόσμο. Έτσι, ζωγράφισε μαργαρίτες σε όλο το λεωφορείο, έγραψε επάνω  «Για την πατρίδα» και άρχισε κάθε Σάββατο να ταξιδεύει με τα προσφυγόπουλα της γειτονιάς του,  με προορισμούς την Πολωνία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Σουφλί και άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.Το κίτρινο λεωφορείο έδινε χαρά και ελπίδα στα παιδιά που ολοένα και αυξάνονταν και μεγάλωνε η φήμη του λεωφορείου. Στα παιδιά που είχαν ανάγκη από αυτή την ελπίδα, που τους έλειπε η πατρίδα των γονιών τους, οι συγγενείς και οι φίλοι που είχαν μείνει πίσω, αλλά και ο ίδιος ο τόπος με τις εκκλησίες, τις πλατείες, τα σπίτια.

Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια όμορφη και συγκινητική ιστορία και θα σας πρότεινα να το διαβάσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: