24 Ιαν 2012

Ο Μέγας Βασίλειος

Ο Μέγας Βασίλειος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες, γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια της Καππαδοκίας το 329 μ.χ.. Οι πλούσιοι και ευγενείς γονείς του, Βασίλειος και Εμμέλεια, ήταν γνωστοί για την παιδεία και την αγιότητά τους.Ο Μ. Βασίλειος έμαθε τα πρώτα γράμματα από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ιερέας και διδάσκαλος των χριστιανών. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κων/λη και αργότερα στην Αθήνα.
Ο Άγιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους πανεπιστήμονες της εποχής του καθώς σπούδαζε σχεδόν όλες τις τότε γνωστές επιστήμες, όπως ελληνικά, φιλοσοφία, θεολογία, νομική, ιατρική, αστρονομία. Είναι, μάλιστα, αξιοθαύμαστο ότι καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του δεν έφαγε κρέας ή ψάρι, ούτε γεύτηκε κρασί. Τρεφόταν μόνο με νερό, ψωμί και λάχανα.
Όταν τελείωσε τις σπουδές του πήγε στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τους Αγίους τόπους και να βαπτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό. Κατόπιν χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Καισάρειας.Στη θέση αυτή έμεινε για 8 χρόνια.
Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα διακρίθηκε για την αγιότητά και την σοφία του. Έγραψε πολλά συγγράματα.Το σπουδαιότερο έργο του είναι η θεία λειτουργία.
Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων
Είναι δε αξιοσημείωτο πως όλο το έργο του πραγματοποιήθηκε στα λίγα χρόνια ζωής του. Το ασθενικό και λιπαρόσαρκο σώμα του τον έφερε στην κοίμησή του σε ηλικία 49χρόνων.
Η μνήμη του γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: