10 Οκτ 2011

ΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Το Μπεζεστένι βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Κτίστηκε στα τέλη του 14ου  ή στις αρχές του 15ου  μΧ. αιώνα από τους Οθω-μανούς. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Υπάρχει ένα ακόμα Μπεζεστένι στην Θεσσαλονίκη. Το  Μπεζε-στένι των Σερρών ανακηρύχτηκε διατηρητέο το 1938.
Η ονομασία ¨Μπεζεστένι¨ σημαίνει αγορά υφασμάτων. Τέτοιες αγορές υπήρχαν αρκετές στις μουσουλμανικές πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι από τα πρώτα οικοδομήματα που χτίστηκαν στις Σέρρες επί Τουρκοκρατίας, πιθανόν από Έλληνα αρχιτέκτονα. Σήμερα το Μπεζεστένι στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο Σερρών.
Είναι ένα αναπαλαιωμένο, εντυπωσιακό, πετρόχτιστο, παραλληλόγραμμο κτίριο, διαστάσεων 21Χ31 μ., μονώροφο, με κεραμοσκεπή και έξι τρούλους. Πάνω από την κεντρική είσοδο υπάρχουν πολλά μικρά παράθυρα για να φωτίζεται ο εσωτερικός χώρος του μουσείου, ενώ τον περίγυρό του κοσμούν διάφορα μικρά και μεγάλα φυτά και γύρω του στέκουν, ¨ακοίμητοι φύλακες¨, ψηλά δέντρα.
Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα, από την Μέση και Ύστερη Νεολιθική εποχή, Πρώιμη και Ύστερη εποχή του Χαλκού (αγγεία, πήλινα ειδώλια), από τον 4ο έως και 6ο -7ο αι. π.Χ, τους Ρωμαϊκούς χρόνους, την Ελληνιστική και Βυζαντινή εποχή. Τον αρχικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου αποτέλεσαν δυο μικρές συλλογές. Η μία, την οποία φιλοξενούσε στα υπόγειά του το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών, αποτελούνταν κυρίως από ανάγλυφα και επιγραφές, ενώ η δεύτερη παραχωρήθηκε από τον Γεώργιο Καφταντζή. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ενδιαφέρον για την περιοχή της Μακεδονίας και η ανάπτυξη της αρχαιολογικής έρευνας εμπλούτισε τη συλλογή του Μουσείου με ευρήματα αντιπροσωπευτικά για όλες τις χρονικές περιόδους και από όλη σχεδόν την έκταση του νομού.
Στο εσωτερικό δεσπόζουν δυο μεγάλοι τετραγωνικοί στύλοι, στους οποίους στηρίζεται η τεράστια στέγη, σχηματίζοντας πολλά τεθλασμένα πέτρινα τόξα. Πολλοί αρχιτέκτονες και ιστορικοί το θεωρούν ως το καλύτερο  των Οθωμανικών Μπεζεστενίων.
Πρόκειται για ένα ¨ζωντανό¨ πολιτιστικό μνημείο που μας συνδέει με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας.

2 σχόλια:

voula είπε...

μπράβο σας κύριε!!

crisa είπε...

πολύ καλό, κύριε!!!