22 Μαρ 2011

Ρήγας Φεραίος









Ο Ρήγας Φεραίος ήταν Λογοτέχνης, Δάσκαλος, Εθνομάρτυρας και Πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Κυριαζής.
Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας.
Τα πρώτα γράμματα λέγεται ότι τα έμαθε από έναν παπά στο Βελεστίνο, κατόπιν φαίνεται να μαθήτευσε κοντά σε γνωστούς δασκάλους, στα σχολεία που ακμάζουν την εποχή αυτή στη Ζαγορά και στα Αμπελάκια. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.
Σε ηλικία 23 ετών σκότωσε κάποιο Τούρκο και άρχισε την περιπλάνησή του στον Όλυμπο και το Άγιο Όρος. Μετά εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη και το 1786 τον ακολούθησε στη Μολδαβία.
Ο Ρήγας συνέχιζε να μελετά και να παρακολουθεί από κοντά όλη την πνευματική κίνηση της εποχής του. Τότε γνωρίστηκε με το σημαντικό δάσκαλο και πρωτοπόρο σε ριζοσπαστικές ιδέες, Δημήτριο Καταρτζή που είχε τοποθετηθεί στο Βουκουρέστι ως νομικός σύμβουλος του ηγεμόνα. Ο Καταρτζής ήταν ο πρώτος με αναγνωρισμένο κύρος που υποστήριξε τη δημοτική γλώσσα.
Η γνωριμία του Ρήγα με τον Καταρτζή και η στενή φιλία τους, τον βοήθησε σημαντικά, στην τελική διαμόρφωση των ιδεών του. Ο Καταρτζής ήταν βαθιά επηρεασμένος από τον γαλλικό Διαφωτισμό και τις θέσεις των Εγκυκλοπαιδιστών και είχε σαν κύριο στόχο του, όπως και ο Ρήγας αργότερα, “την κοινή προκοπή”.
Το 1788 γνώρισε και ακολούθησε τον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη στο Βουκουρέστι, όπου άρχισε να εργάζεται για την υλοποίηση του σχεδίου της ίδρυσης Βαλκανικής Ομοσπονδίας και της απελευθέρωσης του Γένους.
Για το σκοπό αυτό άρχισε επαφές με τον Ναπολέοντα και τύπωνε επαναστατικό υλικό με προκηρύξεις, χάρτες, εικόνες κ.ά. Το 1796 εγκαταστάθηκε στη Βιέννη για να είναι κοντά με την ελληνική παροικία. Το 1797, ύστερα από προδοσία, αποκαλύφθηκαν στην Τεργέστη τα κιβώτια που περιείχαν τις επαναστατικές του προκηρύξεις. Τότε ο ίδιος και επτά σύντροφοί του συνελήφθησαν και παραδόθηκαν από την αυστριακή κυβέρνηση στον πασά του Βελιγραδίου. Βασανίστηκε και στις 11 Ιουνίου 1798 πέθανε.
Πραγματοποίησε δυο ταξίδια στη Βιέννη το 1790 και το 1796 για να τυπώσει τα βιβλία του.
Έργα του το "Σχολείο των ντελικάτων εραστών", το "Φυσικής Απάνθισμα", ο "Ηθικός Τρίποδας" και ο "Ανάχαρσης".
Όμως το σημαντικότερο έργο του είναι η "Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας" που περιείχε:
α) Τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα,
β) Mια επαναστατική προκήρυξη,
γ) Τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών και
δ) Το Σύνταγμα του Ρήγα.

Ο Ρήγας ονειρευόταν τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού παμβαλκανικού κράτους που θα αντικαθιστούσε την οθωμανική αυτοκρατορία και στο οποίο οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Τούρκους λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου.
Προσπάθησε να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να τον πείσει να βοηθήσει την εξέγερση των βαλκανικών λαών. Όμως συνελήφθη από τους Αυστριακούς, με τους οποίους βρισκόταν σε πόλεμο ο Ναπολέοντας και παραδόθηκε στους Τούρκους. Οι Τούρκοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού το 1798 στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: